Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ




Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ

Bierproefvereniging PQDQ
Bierproefvereniging PQDQ

Frikadellenwedstrijd 2003

Driemaal is scheepsrecht voor Bennie "de beer" uit Barneveld


Al een paar maanden leefde menig frikadelliefhebber toe naar de 10e oktober. De vierde editie van de Open Hooglanderveense Kampioensschappen Frikadellen eten. In het voorliggende jaar hadden drie oud deelnemers medewerking verleend aan het tv programma "KookVanJou" en was de voorzitter live op radio 3 geweest om uit te leggen wat een frikadellenwedstrijd allemaal inhoud. Hooglanderveen is inmiddels op de kaart gezet als frikadellen capital of the world. Het is dan makkelijker om sponsors te vinden. Beckers wilde graag de frikadellen sponsoren en de stichting mooi Hooglanderveen leverde een financiële bijdrage zodat de deelnemers voorzien konden worden van een vochtige consumptie. Daarnaast kreeg de organisatie alle medewerking van dorpshuis de Dissel zodat een succesvolle wedstrijd niets meer in de weg stond. Ondanks alle goede voorbereidingen gaat het natuurlijk om de deelnemers. Moesten we voorgaande jaren nog wel eens ronselen om de 20 vol te krijgen dit jaar kwamen moesten we zelfs nee verkopen. De gladiatoren van de frikadel kwamen niet alleen uit de omliggende dorpen maar ook uit het pittoreske de Hoef, Gorinchem en Den Haag. Buitenstaanders vragen zich af wat iemand in hemelsnaam bezielt om een uur te rijden naar Hooglanderveen om frikadellen te eten. Insiders weten beter, een geweldig kijkspektakel met gezellige deelnemers in een fantastische ambiance. Rond een uur of acht druppelde de eerste deelnemers en fans binnen. Voor de organisatie altijd even hectische minuten. Komt iedereen wel? Zijn er genoeg tellers? Is het hoofd frikadellenbakken er al? Nadat iemand 1 minuut voor half negen gepromoveerd werd van teller naar floormanager kon klokslag half negen het startsein gegeven worden. Vanuit de triomfboog kwamen alle deelnemers één voor één tevoorschijn begeleid met een eigen gekozen passende hymne. Alles tussen de "tune van de Teletubbies" en "Smoke on the water" kwam voorbij. Ondertussen was het spitsuur in de frituurpan. Uit analyse van de cijfers van voorgaande jaren weten we dat er de eerste 5 minuten ongeveer 60 frikadellen worden genuttigd. Als je 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd 60 bevroren jongens in het vet kiepert daalt direct de temperatuur tot het vriespunt en dan is het onmogelijk om op tijd een juist frikadelletje te serveren. Tevens hebben de deelnemers liever een ietwat afgekoelde snack zodat ze niet meteen hun mond branden als ze hongerig aanvallen. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. Een paar minuten voor negen gaf de jury het startschot en kon er aangevallen worden. Zoals elk jaar gingen de eerste 4 voor de meeste als warme broodjes naar binnen. Eén deelnemer hielt er na vier frikadellen al mee op en heeft 50 minuten naar volle schalen frikadellen zitten kijken. Aangezien het minimale aantal wat de deelnemers moeten eten 8 stuks is moest hij na afloop even netjes afreken. Waarschijnlijk heeft hij als enige van de 21 deelnemers wel lekker gegeten maar dat even terzijde. Na 13 minuten had oud Hooglandervener Marco Vos uit Nijkerkerveen er al 10 in zijn maag zitten en werd al snel duidelijk dat hij tot de kanshebbers zou behoren. Ondertussen praatte de gastheren van de avond honderd uit over allerlei frikadellen wetenswaardigheden. Zo is er berekend dat je 5 uur moet grasmaaien om de calorieën van 10 frikadellen er weer af te krijgen. Na een half uur was bij de meeste deelnemers de man met de hamer voorbij gekomen waardoor het nu puur op karakter ging. Helaas werd er soms ook vals gespeeld. Onder de tafel van één van de deelnemers werden grote hompen frikadel gevonden. Aangezien deze deelnemer niet tot de winnaars behoorde heeft de organisatie het voor kennisgeving aangenomen maar de volgende keer moet de jury ook op dit soort fraude letten. Alsof het allemaal nog geen topsport genoeg is wisten vlak voor het einde de gastheren de pijngrens nog wat te verleggen door uitgebreid te melden waarvan een frikadel is gemaakt. Voor de toeschouwers een zeer leerzame uiteenzetting van de anatomie van het varken en rund. Het hele spektakel werd uitgebreid gefilmd door RTV Utrecht wat natuurlijk top televisie opleverde. Eindelijk eens geen bevallings-, verbouw- of blik-op-de-weg programma maar een fijne registratie van een cultureel festijn in de provisie. Na een uur waren er 227 frikadel naar binnen gewerkt, toch 10,8 = 918 gram frikadel gemiddeld. Toen begon het grote wachten want de winnaar is pas bekend als de berg snacks 1 uur is binnengehouden. Voor één deelnemers was dat teveel want bezoekers van heren toilet 4 konden aanschouwen dat de persoon in kwestie de frikadellen voor een tweede maal over de tong had laten gaan. Tot op heden is nog onbekend wie het geweest is maar niet één van de winnaars want die werden nauwlettend in de gaten gehouden. De strijd om de 2e plek bleek een nek aan nek race te zijn geworden tussen drie gladiatoren die elk 14 frikadellen op hadden. Er wordt dan gekeken wie er als eerste nummer 14 naar binnen had gewerkt. De jury kwam tot de conclusie dat Peter van Kempen met de derde prijs, een doos frikadellen en een bierpakket, naar huis kon gaan. Een doos frikadellen kreeg ook Marco Vos omdat hij als eerste, in 12 minuten, 10 frikadellen naar binnen had gewerkt. De tweede prijs, dezelfde prijs als nummer drie plus 2 liter frituurvet, ging naar oud Hooglandervener Marco Vos. Grote winnaar met 15 frikadellen (1,275 kilo) is geworden Bennie "de beer" uit Barneveld die voor de derde keer meedeed en eindelijk met de gouden frikadel naar huis ging. Samen met het genoemde prijzen pakket plus 2,5 liter mayonaise en een kus van miss frikadel kon zijn dag niet meer stuk. Enige teleurstelling was het winnende aantal van 15. Als je nagaat dat het Nederlands record is gevestigd met 25 stuks (ook 85 grammers) dan zit de Hooglanderveense kampioen daar nog enkele hapjes vandaan. Aan de andere kant leverde het aantal van 15 stuks ook meteen weer nieuwe uitdagers op. Bikkelaars die volgend jaar dit aantal voorbij willen eten. In ieder geval werd er al geoefend voor de 5e editie van dit vreetfestijn. Drie mannen uit de buurt van Utrecht kwamen alvast sfeer proeven voor volgend jaar en hadden, even tussendoor, de man 8 frikadellen speciaal naar binnen getikt. Al met al was het weer een zeer gezellige avond en we zijn al weer bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar.


De voorzitter